Femten tips til fem om dagen

01. Lager du denne smoothien får du i deg store deler av dagens behov for frukt, samt 1 porsjon grønnsaker: 150 g raspet gulrot, 100g appelsin, 100g banan og 1 tørket aprikos kjøres i blender sammen med isbiter.

02. Cherrytomater, knaskegulrøtter, minimais og reddiker trenger ingen tilberedning! Spis det som snacks eller som en del av lunsjen. Dette er også grønnsaker som passer perfekt å legge i matpakken til barna.

03. Lag guacamole og salsa til tacomåltidet.

04. Bruk en halv avocado som pålegg på brødskiven, sammen med litt salt, pepper og noen skiver paprika. Godt og mettende!

05. Skjær eple i båter (bruk gjerne en epledeler) og bland en dipp av vaniljeyoghurt/-kesam og kanel. Kjempegodt å sitte og dippe under “Gullrekka” på fredager!

06. Bytt halvparten av kjøttdeigen i spagetti bolognes med gulrot. Smaker kjempegodt samtidig som man ikke blir like tung i magen etterpå.

07. Tilsett en hel pastinakk i potetstappen. Den milde smaken passer perfekt sammen med potetene og du får tilført litt variasjon!

08. Lag en fruktsalat til dessert. Eller hva med litt ananas-carpaccio? Godt for magen etter en tyngre middag.

09. Ikke fått i deg nok grønnsaker tidligere på dagen? Lag wok til middag! (da er det vanlig å beregne 400-500g per person)

10. Lag en grønnsakssuppe til middag. Lag litt ekstra og frys restene slik at du har de til senere.

11. Prøv en ny frukt eller grønnsak! Kanskje blir det en ny favoritt?

12. Drikk et glass usukret frukt- eller grønnsaksjuice i løpet av dagen. 1 glass juice teller som 1 av 5 om dagen (men husk at juice ikke kan telle som mer enn 1 om dagen).

13. Bruk fersk hvitløk, chili og krydderurter i f.eks. spagettisausen istedenfor tørket krydder. Hvitløk og chili er faktisk med på å øke forbrenningen! Dessuten er krydderurter ofte en god erstatning til salt.

14. Skjær noen skiver tomat, agurk, reddik, paprika eller squash og ha det på brødskiven til frokost eller lunsj.

15. Eksperimenter med ulike måter å tilberede grønnsakene på! Du kan ovnsteke dem, lage puréer, marinere dem, koke dem, lage råkostsalater eller steke dem i panne.

Kilde: 5omdagen.com

Leave a Reply