7 myter om frukt og grønt

Myte 1: Noen frukt og grønnsaker, som for eksempel poteter, avocado og banan, er fetende.
Avokado har høyt innhold av fett i forhold til annen frukt, men dette er det sunne fettet som vi bør prioritere å få i oss. Frukt og grønnsaker er generelt kalorifattige matvarer som i et variert kosthold sørger for at vi får i oss viktige vitaminer og mineraler. At poteten inneholder mye stivelse og gir rask blodsukkerstigning slik at du blir fort sulten igjen, blir irrelevant når poteten er en del av et totalt måltid med andre, mer mettende matvarer, som kjøtt eller fisk.

Myte 2: Frukt inneholder altfor mye sukker, og er derfor ikke like sunt som man skulle tro.
Frukt bidrar med viktige vitaminer og mineraler og er derfor viktig del av kostholdet. 5 om dagen-anbefalingen går ut på å spise to porsjoner frukt og tre porsjoner grønnsaker, så det er ikke anbefalt å spise uhemmet med frukt. Frukt inneholder fruktsukker, som på samme måte som glukose (vanlig sukker) vil lagres som fett dersom du spiser mer enn du forbruker.

Myte 3: Det er farlig å spise rødbeter under graviditet.
Rødbeter kan man trygt spise når man er gravid. De er en god jernkilde også. Mange får lave jernlagre under graviditeten, og da er rødbeter et bra tilskudd.

Myte 4: Frukt og grønnsaker inneholder ikke lenger like mye næringsstoffer som før.
Dette er ikke tilfelle i Norge, hvor myndighetene har systematisk analysert både norske og importerte frukt og grønnsaker og ikke påvist noen nedgang i næringsinnholdet.

Myte 5: Man trenger ikke spise frukt og grønnsaker hvis man spiser såkalte «superfruits» (som goji bær, Tahitian Noni og acai)
Begrepet «superfood» eller «superfruit» brukes om mat som inneholder ren, høykonsentrert næring. Frukt og grønnsaker er supermat. Blåbær, appelsin, kiwi, aprikos, mango, banan og druer er eksempler på superfrukt. Brokkoli, spinat, tomater, gulrøtter, avokado, linser og bønner er eksempler på supergrønnsaker. Å spise frukt og grønnsaker sammen med annen næringsrik mat (superfood), gir kroppen det beste forsvaret mot sykdom.

Myte 6: Man får like mange næringsstoffer i seg ved å ta multivitamin-tabletter som ved å spise fersk frukt og grønnsaker.
Det finnes så mange stoffer i frukt og grønnsaker – sannsynligvis også stoffer vi ikke har oppdaget – og vi kan ikke være sikre på at vi klarer å isolere alle de gode egenskapene i en pille. Det beste er derfor å spise friske frukt og grønnsaker. Et tilskudd i pilleform kan være aktuelt dersom du ikke får i deg nok via maten.

Myte 7: Hvis jeg drikker 5 forskjellige typer juice om dagen får jeg i meg 5 om dagen.
«5 om dagen» handler både om frukt og grønnsaker, og å spise variert. Derfor vil ikke fem glass ulike juice anbefales. To porsjoner frukt og tre porsjoner grønnsaker er det «5 om dagen» handler om. Frukt og juice gir mye syre på tennene, så det anbefales ikke å drikke mer enn ett glass juice om dagen. Da teller et glass juice som én av fem om dagen.

Kilde: 5omdagen.com

Leave a Reply